(Re)acció / Esports

Els Jocs Olímpics als mitjans

Fa poc que ha conclòs la darrera edició dels Jocs Olímpics, celebrats aquest cop a Rio de Janeiro. Durant més de dues setmanes, els amants de l’esport hem tingut l’ocasió de veure competir a molts dels millors esportistes del món en les disciplines olímpiques, així com de gaudir d’un aparador d’esports minoritaris que fora d’aquest esdeveniment tenen molt poc protagonisme i són grans desconeguts pel gran públic.

Esta clar que les olimpíades sempre han tingut una forta càrrega política, doncs cada atleta competeix en representació del seu país, i finalment els jocs acaben sent una competició en què cada estat participant intenta aconseguir un nombre màxim d’èxits per tal de pujar esglaons en un medaller on el podi està reservat a les grans potències mundials.

En aquest article, però, no es parlarà d’aquesta competició entre estats a través de l’esport, sinó del tractament que se’n fa als mitjans de comunicació espanyols: televisió, ràdio i premsa.

Per començar, sabem que vivim en un país en què l’esport més popular de forma indiscutible és el futbol, i això es veu reflectit en el tractament que es fa dels esports als diferents mitjans. Més d’una vegada hem pogut comprovar com es dóna més importància al darrer pentinat o a les vacances dels dos futbolistes més destacats de la lliga que a fets destacats que puguin succeir a altres esports més minoritaris.

delegacion

La delegació espanyola dels JJOO de Rio

Al començar aquests Jocs Olímpics tenia l’esperança que, almenys durant un parell de setmanes, podria gaudir d’un parèntesi en aquesta situació que tant rebutjo, i en part ha estat així. No obstant, tot i deixar de banda temporalment la monotonia de l’esport rei, he pogut constatar que les retransmissions televisives s’han limitat a una successió de les competicions on participaven els atletes espanyols, preferentment aquells amb alguna opció de medalla, i els resums s’han convertit en un balanç positiu o negatiu de cada jornada en funció de l’actuació d’aquests competidors.

És lògic que els mitjans destaquin l’actuació dels esportistes del país, desitjant que aquests aconsegueixin èxits quan sigui possible. No sé com es tracta aquest aspecte a l’estranger, però en la meva opinió els mitjans espanyols pateixen d’una mena de patriotisme fanàtic. Ho he pogut constatar en aquests darrers Jocs Olímpics, però és un fet que es dóna en altres competicions esportives, tant individuals com col·lectives. En són exemple les seleccions nacionals (especialment “La Roja”) i també esportistes destacats com Fernando Alonso, Rafael Nadal, Alberto Contador, etc. Aquesta actitud és sovint tan extrema que en cas de polèmiques s’arriba a defensar aquests “herois nacionals” a ultrança i a criticar els esportistes rivals, sense valorar que també han hagut d’entrenar dur i fer sacrificis per arribar on estan.

En resum, malauradament els mitjans no m’han mantingut informat de les competicions a priori més interessants, sinó que, a excepció de la participació d’esportistes fora de sèrie com Bolt i Phelps que han esdevingut fenòmens mundials, m’he assabentat de poc més que quins han estat els atletes espanyols que han tingut una participació més destacada i del balanç al medaller olímpic.

Imagino que d’aquí a quatre anys, a les Olimpíades de Tòquio 2020, ens trobarem en la mateixa situació, i a més, entretant haurem pogut gaudir d’un Mundial, una Copa d’Europa, Grand Slams, Voltes, Tours, temporades de Fòrmula 1, motociclisme… un llarg llistat de competicions en què els nostres periodistes s’encarregaran de glorificar als representants de la nació i, si hi ha sort, podrem afirmar que Espanya és sens dubte una de les grans potències esportives del món, evadint-nos de la nostra realitat i oblidant-nos dels problemes que dia a dia puguin afectar al gruix de la població.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s